KONKURS WIELKANOCNY 2018
Utworzono dnia 27.02.2018
Gminne Centrum Kultury w Solcu – Zdroju
serdecznie zaprasza do udziału w konkursie !
KONKURS WIELKANOCNY
REGULAMIN
- CELE KONKURSU:
- Propagowanie tradycji związanej z tematyką Świąt Wielkanocnych.
- Popularyzacja twórczości własnej oraz ocalenie od zapomnienia typowych form twórczości ludowej związanych z okresem Wielkanocnym.
- Uwrażliwienie dzieci na wartości sztuk plastycznych, rozwijanie umiejętności plastycznych i manualnych.
- Prezentacja najciekawszych prac oraz konfrontacja osiągnięć plastycznych uczniów.
- Rozwijanie umiejętności kulinarnych związanych z przygotowywaniem tradycyjnych potraw świątecznych.
- ORGANIZATOR KONKURSU:
- Organizatorem konkursu jest Gminne Centrum Kultury w Solcu – Zdroju, ul. Partyzantów8a, Tel. 41 377 60 49
- WARUNKI UCZESTNICTWA:
- Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych (od klasy IV – do klasy VII) i gimnazjalnych z terenu gminy Solec - Zdrój.
- Do udziału w konkursie należy zgłaszać klasy telefonicznie pod nr tel. 41-377-60-49 w terminie do 19.03.2018r.
- W konkursie biorą udział przedstawiciele klasy w pięcioosobowym składzie.
- Każda klasa biorąca udział w konkursie w dniu konkursu musi mieć ze sobą jeden smartfon.
- Uczestnicy do wykonania zadania kulinarnego muszą mieć ze sobą deski do krojenia oraz noże (każda osoba po 1 sztuce).
- ZADANIA KONKURSOWE:
- Palma: Każda klasa biorąca udział w konkursie dostarczy do GCK w dniu konkursu Wielkanocną Palmę, wykonaną wcześniej przez uczniów danej klasy.Palma może zostać wykonana dowolną techniką w formie przestrzennej tj. wykończona z każdej strony. Elementy użyte do wykończenia palmy muszą być wykonane własnoręcznie z wykorzystaniem tradycyjnych form zdobniczych. Ze względów technicznych długość palmy nie powinna przekraczać 2 metrów.OCENA ZA PALMĘ BĘDZIE STANOWIŁA 20% OGÓLNEJ PUNKTACJI
- Potrwa: Przedstawiciele klasy reprezentujący ją w dniu konkursu przygotują potrawę z otrzymanych od organizatorów składników. (do przygotowania potrawy otrzymają składniki oraz niezbędne naczynia, itp. Uczestnicy muszą mieć ze sobą jedynie noże i deski do krojenia). Produkty do wykonania potrawy zostaną przedstawione uczestnikom w dniu konkursu. Każda klasa otrzyma ten sam zestaw produktów, z których wykona dowolną potrawę. Ocenie poddany będzie smak, estetyka wykonania i podania potrawy oraz pomysłowość. OCENA ZA POTRAWĘ BĘDZIE STANOWIŁA 30% OGÓLNEJ PUNKTACJI
- Quiz wiedzy: Reprezentacja klasy będzie brała udział w Quizie wiedzy o Świętach Wielkanocnych (wiedzy ogólnej). Quiz będzie odbywał się z wykorzystaniem smartfonów ( każda klasa musi mieć w dniu konkursu ze sobą 1 smartfon). Po za poprawnością odpowiedzi znaczenie w punktacji będzie miała także szybkość udzielania poprawnych odpowiedzi. OCENA ZA QUIZ BĘDZIE STANOWIŁA 50% OGÓLNEJ PUNKTACJI
- INFORMACJE OGÓLNE:
- Konkurs odbędzie w dniu 21.03.2018r. o godz. 10.00 w Gminnym Centrum Kultury w Solcu –Zdroju.
- Palmę oraz potrawę oceniać będzie Jury powołane przez organizatorów.
- Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu konkursu.
- Podczas konkursu będą tworzone relacje fotograficzne, które zostaną umieszczone na stronach internetowych oraz w prasie.
- Osoby biorące udział w konkursie akceptują warunki regulaminu i wyrażają zgodę na publikację wizerunku.
- Na uczestników konkursu czekają cenne nagrody.
ZAPRASZAMY !!!